Buren - Het dorp in het oosten van Ameland

Buren ligt op het midden van het eiland Ameland en is het meest oostelijk gelegen van de 4 Amelandse dorpen. Het is het enige lintdorp van het eiland. Er wonen slechts iets meer dan 700 mensen, waardoor het na Nes en Hollum het derde dorp is op basis van het inwonersaantal.

Natuur


Door de oostelijke ligging is het ideale beginpunt om de natuurgebieden De Kooiduinen en Het Oerd te bezoeken. In deze natuurgebieden zijn tal van kustvogels te bewonderen, zoals verschillende meeuwensoorten, de wulp, de tapuit en de bruine kiekendief.

Museum Sartwoude


In Buren zijn verschillende bezienswaardigheden. Zo kunt u het landbouw- en juttersmuseum Sartwoude bezoeken. In dit museum ziet u de geschiedenis van de jutters en de landbouwers van het eiland. Vroeger combineerden de landbouwers hun beroep namelijk vaak met jutten en vissen, omdat ze van de landbouw alleen moeilijk konden rondkomen. In het landbouw gedeelte vindt u oude landbouwwerktuigen en levend vee. In het juttersgedeelte ziet u welke schatten er zoal op het Amelandse strand zijn gevonden.

Rixt van het Oerd


Als u in juttersferen bent gekomen, kunt u meteen een kijkje nemen op het pleintje aan de Hoofdweg. Hier vindt u namelijk een beeld van Rixt van het Oerd. Deze beroemde, of beruchte, jutster veroorzaakte volgens de overlevering zelf schipbreuken door middel van vuren op het strand. Bij het jutten na een van deze schipbreuken vond ze echter het lichaam van haar eigen zoon. Als de wind over Het Oerd waait, dan schijnt u haar nog steeds te kunnen horen huilen om haar zoon.

Nassau-eendenkooi


Vlakbij Buren vindt u nog de kooiplaats. De Nassau-eendenkooi die hier te zien is, was tot 1930 eigendom van de familie Oranje-Nassau en werd in opdracht van Amalia van Anhalt-Dessau, prinses van Nassau, aangelegd voor haar zoon, Willem Friso.

Eten


Na al deze bezienswaardigheden wilt u natuurlijk iets eten. Ook daarvoor kunt u in Buren uitstekend terecht bij een van de restaurants, die het dorpje rijk is. Er is voor elk wat wils. Natuurlijk kunt u terecht voor vis en zeevruchten, maar u vindt er ook een grillrestaurant, een pizzeria en meerdere restaurants die de Europese en Nederlandse keuken serveren.

Slapen


Buren biedt u verschillende mogelijkheden om te overnachten. Er zijn meerdere bed & breakfasts in authentieke Amelandse huizen. Voor meer luxe kunt u terecht bij hotel-restaurant De Klok. Dit hotel heeft een sauna en zonnebank en u kunt hier van ’s ochtends tot ’s avonds terecht voor een heerlijke maaltijd. Daarnaast zijn er diverse chalets en appartementen te huur. Ook als u Buren met uw hond wilt bezoeken, zijn er genoeg opties om te overnachten.

Scroll naar top