Hollum - Het grootste dorp van Ameland

Helemaal op het uiterste westelijke puntje van Ameland ligt Hollum. Het telt zo’n 1250 inwoners en is het grootste dorp van het vierde waddeneiland van de TV-TAS eilandengroep. Naast de schitterende natuur die Ameland zelf te bieden heeft is er ook in Hollum het een en ander te doen om de tijd door te komen. Mocht je een bezoek aan Ameland brengen dan is Hollum ook zeker de moeite waard om langs te gaan.

Molen de Verwachting

Misschien wel het hoogtepunt (niet letterlijk, want dat is de vuurtoren) is molen De verwachting. Deze molen is tussen 1840 en 1949 in gebruik was geweest. In 1949 is de molen gesloopt, maar in 1989 weer teruggebouwd. Deze achtkantige molen is één van de twee molens op Ameland en het leuke is dat deze daadwerkelijk nog gebruikt wordt. De eigenaar van de molen gebruikt de molen nog steeds voor het malen van meel. Daarnaast wordt er mosterd gemaakt. Mocht je de molenaar lief aankijken dan is deze vast niet te beroerd om zijn ambachtelijke werkzaamheden even te showen. Een prachtige ervaring om deze ambacht in de praktijk te zien. Als bedankje kun je in het bijgelegen winkeltje wat lekkernijen kopen die in de molen gemaakt zijn! Zo heb jij een top dag en de molenaar wat extra inkomen, win-win!

De vuurtoren van Ameland

Nabij het plaatsje Hollum ligt de vuurtoren van Ameland. Deze 55 meter hoge vuurtoren geeft het felste licht van alle vuurtorens op de waddeneilanden en is daarmee misschien wel de meest imposante van allemaal te noemen. Sinds 2005 is deze vuurtoren al niet meer in gebruik door de kustwacht, maar hij is tegenwoordig wel toegankelijk voor publiek! Mocht je willen genieten van een fenomenaal uitzicht en vindt je het niet erg om hier 236 treden voor te moeten beklimmen, dan is dit echt iets voor jou! Deze 15-verdieping hoge vuurtoren laat naast een fenomenaal uitzicht op de top, ook exposities zien op de andere verdiepingen. Zo zie je onder andere oud vuurtorenwachters digitaal hun verhaal doen over hun vroegere werkzaamheden. Erg interessant!

Verschillende musea te Hollum

In en nabij Hollum zijn drie musea te vinden. Het Maritiem Centrum Ambraham Fock, waar ondere andere een collectie te zien is over radiocommunicatie, reddingsacties en navigatie. Daarnaast is er een replica te vinden van een oude scheepsbrug. Er is een bunkermuseum aan het strand met gratis toegang voor toeristen. En tenslotte is er het Sorgdrager museum dat de bijzondere cultuur van Ameland laat zien. Stuk voor stuk de moeite om een bezoekje te brengen als je in de buurt bent.

Scroll naar top