Wat te doen op Ameland? De leukste activiteiten

Misschien wel het leukste Waddeneiland dat er is Ameland. Waarom? Omdat je hier zo verschrikkelijk veel leuke dingen kunt doen. Ben je gek op het water en avontuurlijk aangelegd? Dan kun je gaan kitesurfen. Of ga je liever de natuur in? Ook dat kan op Ameland. In deze blog post geven we jou 10 leuke dingen om te doen op Ameland.

Zoek de natuur op

Misschien wel een van de voornaamste redenen om dit mooie eiland te bezoeken is de schitterende natuur. Denk aan vele duinen en strand waar het in de zomer heerlijk vertoeven is. Een fijne plek om even lekker uit te waaien en te genieten van je omgeving. Toch is er meer te beleven dan alleen het strand.

Fietsend het eiland verkennen

Het vervoersmiddel op Ameland is de fiets, ondanks dat je wel met de auto het eiland op mag, is de fiets de ideale manier om je te verplaatsen over het eiland. Op de fiets kun je rustig verplaatsen door het bos, het natuurgebied ’t Oerd, fiets en langs de vele duinen. Zo kun je dus op je gemak genieten van de natuur. Je kunt je eigen fiets meenemen, maar je kunt deze ook verschillende plekken huren. Het is verstandig om als je niet zo’n geoefende fietser bent, het overwegen waard om een elektrische fiets te gebruiken. Want er valt flink wat af te fietsen op het eiland. Zo hebben de fietspaden op Ameland samen een totale lengte hebben van 100 kilometer. Naast de afstand is het ook fijn om wat extra ondersteuning te hebben als je tegen de wind in moet fietsen. Al met al is fietsen een van de activiteiten op Ameland die je echt gedaan moet hebben.

Paardrijden

Paardrijden op Ameland is echt een feest. Naast de fantastische stranden kun je ook heerlijk het bos in met je paard. Je kunt jouw paard stallen bij een manage op Ameland, maar je kunt ook een paard huren. Het is goed om te weten dat als je het strand op wil met je paard, dit alleen mag via een manege.

Wadlopen

Een van de dingen die je echt een keer gedaan moet hebben op Ameland is een waddentocht. Waddenlopen is een speciale tocht waarbij je over het wantij (ondiepe gedeelte van de Waddenzee) naar Ameland toeloopt. Dit ondiepe gedeelte ontstaat doordat geen stroming is door eb of vloed. Vaak is het wantij een directe lijn van de kust naar het eiland. De meeste mensen hebben nog nooit over een wad gelopen. En omdat het maken van een tocht niet zonder risico is, moet je dit onder begeleiding doen. Als je een waddenloop gaat doen begint je tocht op de pier van Holwerd en zal eindigen bij Pieterburen. Tijdens deze tocht die ongeveer drie uur duurt loop je over de Waddenzee naar Ameland toe. En tijdens de loop kun je ook zomaar zeehonden tegenkomen. Hoe gaaf is dat!

Zeehonden en robben spotten

Als je niet gaat waddenlopen of geen zeehond bent tegengekomen tijdens je wandeling kun je ook een tocht maken met de Robbenboot. Deze boot vaart het hele jaar, dus deze activiteit kun je altijd doen als je op Ameland bent. Met de Robbenboot kun je heel dicht bij dieren komen, doordat de boot bijna geen geluid maakt. Zo kun je op een afstandje robben en zeehonden spotten

(Water)sport activiteiten Ameland

Het zal je niet verbazen dat er een groot aanbod aan watersport is op het eiland. Zo kun je gaan kitesurfen, windsurfen, golfsurfen en nog veel meer. Je hebt dus een groot aanbod aan wateractiviteiten.

Surfen

Wil je gaan kitesurfen dan is het aan te raden om naar De veerdam te gaan. Als je aankomt met de veerboot op Ameland kun je De veerdam eigenlijk niet missen. Op deze locatie is het toegestaan om te kitesurfen. De veerdam is een ideale plek om te leren kitesurfen, doordat er hier relatief weinig stroming staat. Ook zijn er genoeg andere plekken te vinden, maar kijk altijd eerst even op de borden die op het strand staan of je daar wel mag surfen. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Ga je liever ‘normaal’ surfen? Ook dat is mogelijk op Ameland. Met zijn vele en hoge golven is het een geweldige plek voor iedere surfliefhebber. Toch zorgt het er ook voor dat je wel wat ervaring nodig hebt om de golven te trotseren. Mocht je een beginner zijn dan is het verstandig om een surflesje te nemen. Gelukkig zijn er naast de vele surfplekken ook diverse surfscholen te vinden.

Zwemmen

Naast het surfen kun je natuurlijk ook gewoon lekker de zee in gaan om te zwemmen. Let wel op dat je gaat zwemmen op een plek waar ook de reddingsbrigade surveilleert. Heb je kleine kinderen en ga je liever niet de zee in? Dan zijn er genoeg zwembaden om lekker met de kleine te kunnen pootje baden.

Parachutesprong

Ben jij een echte durfal en gek op adrenaline? Dan moet je zeker is parachutespringen op Ameland. Naast dat je het springen uit een vliegtuig dan van je bucketlist kunt strepen, is het ook gewoon erg gaaf om te doen. Op het eiland kun je springen bij het Paracentrum Ameland.
Cultuur

Cultuur

Historisch museum Sorgdrager

Ben je opzoek naar cultuur? Ook dan heeft Ameland genoeg moois te bieden. Ga eens langs het Cultuurhistorisch museum Sorgdrager. In dit museum krijg je een unieke inkijk in de cultuur van het eiland Ameland. De Amelanders hadden geheel eigen cultuur, niet zo gek als je als eilandbewoner eeuwenlang niks te maken hebt met het vasteland. In dit museum komen vervlogen tijden weer tot leven. Altijd al eens willen weten hoe een commandeurswoning er van binnen uitziet? In het Sorgdragerhuuske kun je zien hoe een kamer er in 1751 er uitzag.

Vuurtoren van Ameland

In Hollum staat de Vuurtoren van Ameland. Dit iconische gebouw kun je dagelijks bezoeken. Wel moet je over een goede conditie beschikken. Om bovenaan de 55 meter hoge toren te komen moet je maar liefst 236 traptreden op. Als je dan uiteindelijk boven bent aangekomen kun je genieten van een prachtig uitzicht.

Scroll naar top