Nes - Een bruisend dorp op Ameland

Tegenwoordig is Ballum de hoofdplaats van Ameland, maar lang geleden was dat het dorpje Nes. Als je vanuit Friesland naar Ameland gaat met de veerboot, kom je aan in Nes. Het dorp heeft ruim 1200 inwoners.

Ligging van Nes

Nes is heel centraal gelegen op Ameland en ligt vlakbij de aanlegsteiger van de veerboot. Vanaf de haven is het iets meer dan een kilometer naar het centrum van Nes. Ook ben je vanuit Nes zo op het strand, dat ligt namelijk op ongeveer 1,5 kilometer afstand.

Horeca en winkels in Nes

Vooral rond het Kerkplein vind je veel cafés, hotels en restaurants. Ook vind je rond dit plein diverse winkels. Voor een afzakkertje na het eten kun je terecht in de Van Heeckerenstraat. Zeker in het hoogseizoen is hier veel te beleven in de avonduren.

Rijksmonumenten in Nes

In Nes zijn 50 gebouwen tot rijksmonument benoemd. Hieronder vallen diverse woonhuizen en boerderijen uit de 17e en 18e eeuw. Ook enkele molens, een kerk en een klokkentoren uit de 17e eeuw zijn tot Rijksmonument benoemd.

Sint-Clemenskerk

Deze neogotische kerk uit de 19e eeuw is ontworpen door Pierre Cuypers, die ook het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam heeft ontworpen. Hoewel de kerk in 2013 geheel door brand werd verwoest is deze inmiddels weer helemaal herbouwd en zeker een bezoek waard. De Sint-Clemenskerk ligt aan de Kardinaal de Jongweg waar zich ook veel oude huisjes bevinden die in rijksmonumentenregister staan.

Korenmolen De Phenix

Deze korenmolen uit 1880 is elke zaterdag in gebruik en ’s middags geopend voor publiek. De vrijwilligers die in de molen werken, geven dan uitleg over de werking van de molen. Van de rogge die in deze molen gemalen wordt, maken Amelandse bakkers het Amelander roggebrood.

Klokkentoren

Deze toren werd in 1664 gebouwd en gebruikt voor de zeevaart, als baken. De torenspits is aan het begin van de 18e eeuw vervangen door een zadeldak.

Oude huisjes van Nes

Aan de Rixt van Doniaweg vind je veel karakteristieke huisjes van honderden jaren oud. Op nummer 8 vind je het oudste huisje van Nes. Het huis is gebouwd in 1625 en heeft een prachtige trapgevel. Ook aan de Burgemeester Waldastraat, op nummer 12 en op nummer 15 vind je karakteristieke huizen die gebouwd zijn aan het begin van de 18e eeuw.

Straatfestival in Nes

Het Rôggefeest is een jaarlijks terugkerend straatfestival op de eerste vrijdag van augustus. Het festival biedt theatervoorstellingen, muziekoptredens en allerlei activiteiten voor kinderen. Ben je begin augustus in Nes? Neem dan zeker een kijkje bij dit gezellige straatfestival!

Overnachten in Nes

In Nes heb je een ruime keuze aan overnachtingsplekken, zoals diverse hotels, appartementen, Bed & Breakfasts. Iets buiten Nes vind je uiteraard ook verschillende campings en vakantieparken.

Scroll naar top