Ballum - Het kleinste dorp op Ameland

Tussen Nes en Hollem ligt in het westen het kleinste dorp van Ameland, Ballum. Het dorp telt slechts 350 inwoners, maar het mooie dorp kent de rijkste geschiedenis van het eiland. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht. Wandelend door dit dorp voelt alsof je een stapje terug zet in de tijd. Hier vind je nog veel oude commandeurshuisjes die herinneren aan de tijd van de walvisvaart. IJzeren ankers aan de gevels geven aan hoe oud de woningen zijn.

De Camminghastraat



De Camminghastraat bepaald het karakter van het dorp. Deze knusse straat is aan beide zijden begroeit met bomen. Er ligt een kleine brink in het centrum van de straat. Hier vind je ook de in 1832 gebouwde Nederlands Hervormde Kerk. In de zomermaanden is de kerk is zeker een bezoekje waard, er is namelijk een prachtig gebeeldhouwde preekstoel te zien.

De kerk en de oude commandeurshuisjes zijn niet de enige getuigen van de rijke geschiedenis. De Camminghastraat is vernoemd naar de Cammingha’s, de zogenaamde heren van Ameland.

De van Cammingha’s



Van 1425 tot 1682 heersten de van Cammingha’s over Ameland. Van Cammingha was een oude familie afkomstig uit Friesland. Op de plaats waar nu het gemeentehuis staat stond vroeger het slot Cammingha. Vanuit dit slot heersten ze streng over het eiland, maar bezorgden het eiland ook grote roem. Van het slot is nu niets meer te zien, het werd gesloopt in 1829. Het enige wat overgebleven is de grafsteen van de van Cammingha’s. Het dient nu als vloer van een baarhuis op de begraafplaats van Ballum.

In het gemeentehuis kun je een expositie bezoeken, wat gewijd is aan het Camminghaslot en de rijke geschiedenis.

Drink een Nobeltje



De rijke geschiedenis van Ballum heeft men zelfs weten te vangen in een likeurtje, namelijk het Nobeltje. Ga even zitten op een knus terras en geniet van dit lokale drankje. In 1902 is deze likeur gebrouwen door Willem Barend sr. Na een lange en zware winter was er in zijn café geen druppel alcohol meer over. Dus ging hij zelf aan de slag in zijn keuken. Hij brouwde net zo lang tot hij iets goed had gemaakt om zijn verkleumde gasten voor te zetten. Zo is het Nobeltje onstaan. Proost!

Het vliegveld



Even buiten Ballum ligt een klein vliegveld, Ameland vliegveld Ballum. Het vliegveld heeft een belangrijke functie op gebied van reddingsoperaties, maar het heeft vooral een recreatieve functie. Vanaf dit vliegveld kun je een rondvlucht over het eiland maken. Zou je ooit nog willen parachutespringen? In de zomer wordt hier veel aan parachutespringen gedaan.

Scroll naar top